-->

2017. augusztus 17., csütörtök

Negatív és Pozitív

Nem terhességi teszt. Nehogy valaki félreértse. 😋
Szóval, amennyire csak tudom, egy adott regényben nincs olyan, hogy csak negatív vagy pozitív karakter, vagy másképp, jó vagy rossz.
Mindkettő van, lesz, létezik stb.
Persze vannak kimondottan olyan történetek, melyben csak és kizárólag jók vannak pl.: szerelmetes sztorik, ám itt is bejöhet a képbe egy féltékeny ex tele negativitással, vagy a drága szent anyós, aki mindent megtenne azért, hogy az ici-pici-egy-szem-fia olyan nőt vegyen el, aki olyan, mint őmaga, alias... az anyját lássa a nőben. Perverz gondolat.
De vajon a rossz karakter csak rossz lehet?
És a jó csak jó?
Vagy ellenkező esetben: a gonosz átalakul a megtestesítő jósággá, a jó pedig valamiféle szörnyeteggé, aki sosem akart lenni. Ez kb. úgy nézne ki, mintha a Szörnyetegről tényleg kiderülne, hogy egy elvetemült fenevad, Gastonról pedig az, hogy a nárcisztikus énkép mögött egy kedves, érzelmes, szerelmetes férfi rejtőzik.
Vagy: a tényleges jó karakterben fellelhetőek ugyanazok az érzelmek, mint a rossz karakterben. Egy jó lány is lehet féltékeny, és ez kihathat a környezetére. Vagy egy jó lány is lehet randa, és ez annyira felemészti belülről, hogy már csak elvből is kicsesz olyanokkal, akiket a természet szépséggel ajándékozott meg (meg esetleg a jó plasztika).
A rossz, kegyetlen karaktereknek is vannak érzései. Miért lett belőle gonosz? Miért nem törekedik a jóra? Mi történt vele a múltban? Vagy egyszerűen ilyen a természete? Látott vagy tapasztalt valamit, ami végleg megváltoztatta? És mi van akkor, ha egy gonosz karakter megváltozik a jó karakter által? Vagy a gonosz karakter miatt a jó karakter is azzá válik. Vagy a jó karakterből szépen lassan gonosz lesz.
Példák: Testvérek közötti rivalizálás. Egykori szeretők egymásra találása, de közben "akkor is kicseszek vele" gondolatmenettel átitatva. Vagy két anyós elvetemült harca azért, hogy rommá tegye az ifjú házasok életét, miközben a saját gyerekeiket sem kímélik. Vagy ikerharc (lásd: Paula és Paulina). Stb...
Valahogy így képzelem el.
xoxo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése