-->

2017. május 28., vasárnap

Szereplők

Sziasztok!

A szereplők megalkotása az egyik kedvenc időtöltésem. A személyiségük formálása, a küllem és a jellem ábrázolása, a szavak, amiket kimondanak, kérdések, amiket feltesznek, gondolatok, amiket sugallanak, mind-mind egy adott szereplőhöz igazodik.
Vannak közöttük magabiztosak, álmodozók, kiegyensúlyozottak, depressziósak, félelemben élők, vidámak, bosszúsak, örökmozgók, harciasok, kicsapongó természetűek stb.
Az évek haladtával a szereplők kinézete, természete egyre inkább kibontakozott, kidolgozottabbá vált. Vagyis nagyon remélem. :)
A szereplők a történet megalkotásában vesznek részt. Egyfajta forgatókönyv keletkezik a történetről, hosszas jegyzetelés a szereplőkről, azok tulajdonságairól, feladatairól, és a történetben foglalt helyéről.
Na, igen! Itt jegyezném meg, hogy nem árt, ha van jegyzet!!! Jó magam úgy voltam vele, hogy minek az? Felesleges, időpocsékolás, úgy sem változik stb. Hát persze, hogy nem! Ahogy telik az idő, úgy változik a történet is, a szereplők is. Jegyzet nélkül pedig egy hatalmas káoszba csöppen az ember. Olyan, mint érettségi tételek nélkül vizsgázni. Persze akadhatnak kivételek.
Szóval, a regényeim előrehaladtával rá kellett jönnöm, hogy jegyzetek nélkül el vagyok veszve, zavart minden, olyan, mint egy labirintus és még Ariadné fonala is kevésnek bizonyulna, hogy a végére érjek.
Nos, így lettem füzet- és tollmániás. Mindig van egy kéznél, sok van, ami már betelt, a toll sem elegendő, főleg, ha időközben kifogy, és magától nem termel tintát, szóval, lassan vennem kell egy külön szekrényt, hogy tudjam tárolni azokat.
És leszögezem, hogy nemcsak a laptopon szeretek pötyögni, hanem imádok kézzel írni is. A suliban meg majd megszakadtam.
Ami fontos lehet még, hogy én szeretem, ha ki van dolgozva a karakter, igaz anélkül is el lehet képzelni a szereplőt. A jellem leírását próbálom úgy megoldani, hogy ne hasonlítson egy másikra. Ugyanakkor arra is törekszem, hogy a mondataiból, a gondolatvilágából is el tudják képzelni a hangját, a mozdulatait, a vonásait.
Végezetül csak ismételni tudom magam: aki szeret írni, próbáljon meg jegyzetelni, mert így nem kuszálódnak össze a dolgok, és mindennek megvan a helye. Általában. Vagy nem. De a lényeg, hogy ha el is tértek a történet eseményeitől, vagy adtok hozzá, esetleg elvesztek belőle, nem fog változni azon, hogy ti képzeltétek el és írtátok meg. Ugyanez a szereplőkkel is. Őket kitalálni fantasztikus dolog, mindegyikben van valami, ami te vagy. Még akkor is, ha tragédia lesz a vége. :)
xoxo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése